ΚΡΑΣΙ

Home ΚΡΑΣΙ

Διανέμουμε στην αγορά τα κρασιά του οινοποιείου Κτήμα Αναστασίου.

Cabernet Sauvignon

Στην Ελλάδα, η παρουσία του μετράει περίπου 35 χρόνια. Το Cabernet Sauvignon, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε μέσα από τα κρασιά της πατρίδας του (Γαλλία), χαρίζει πλούσιο, βαθύ ερυθρό χρώμα με γκρενά αποχρώσεις στη νεότητά του που το διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάρκεια. Στο άρωμά του διακρίνουμε μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων όπως κέδρο, cassis, βατόμουρα, πράσινο πιπέρι και πολλά ακόμα, αρκεί η φαντασία μας να μείνει ελεύθερη. Στη γεύση είναι δύσκολο να δεχθούμε την έντονα στυφή παρουσία των τανινών όσο είναι νέο.

Malvasia

Η Malvasia είναι ένα σταφύλι με καταγωγή την αρχαία Ελλάδα. «Μαλβαζίας οίνος» ονομαζόταν το φημισμένο γλυκό κρασί που οι Ενετοί παρασκεύαζαν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και το εμπορευόταν. Σήμερα το όνομα Malvasia χρησιμοποιείται για πολλά σταφύλια στην Ιταλία και την Ιβηρική. Τα περισσότερα είναι λευκά και ορισμένα ελαφρώς ερυθρωπά με έντονα αρώματα.

Πλαγιές Απέσα – Αγιωργίτικο

Η ποικιλία Αγιωργίτικο (γνωστή και σαν Μαύρο Νεμέας), είναι μία από τις πιο εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Το χρώμα του είναι από μέτριο έως βαθύ πορφυρό, με μαλακές τανίνες και μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται όπως αξιόλογα ερυθρά γλυκά κρασιά, φρουτώδη ερυθρά κρασιά πρώιμης κατανάλωσης, βαθύχρωμα ερυθρά ξηρά κρασιά με αρώματα γλυκού ώριμου κόκκινου φρούτου και τις περισσότερες φορές νότες ξύλου από την ωρίμανση σε βαρέλι.

Syrah

Ερυθρή ποικιλία σταφυλιών που καλλιεργείται σε πολλές χώρες και χρησιμοποιείται για την δημιουργία ιδιαιτέρως κόκκινων κρασιών Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε 16 νομούς της χώρας. Η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει κρασιά λιγότερο ή περισσότερο “δυνατά”, μέτριας οξύτητας, με έντονο χρώμα, έντονα αρώματα, που γίνονται συνθετότερα κατά την παλαίωση. Στα αρώματά του διακρίνουμε μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων που κυμαίνονται από τις βιολέτες ως τα μούρα (συνήθως το μαύρο σε αντιδιαστολή με το κόκκινο) τη σοκολάτα, espresso και μαύρο πιπέρι.

Merlot

Το Merlot είναι ερυθρή ποικιλία σταφυλιού η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως συνδυασμός για την δημιουργία διαφορετικών κρασιών. Τα κρασιά που βασίζονται στο merlot έχουν συνήθως μέσο σώμα με υπαινιγμούς μούρου, δαμάσκηνου, και σταφίδας. Η μαλακότητα και το «fleshiness» του, συνδυασμένο με την ιδιαίτερη ωρίμανσή του, κάνουν το Merlot ένα δημοφιλές σταφύλι το οποίο σε υνδυασμό με άλλες ποικιλίες όπως το Cabernet – sauvignon, το οποίο τείνει να είναι υψηλότερο στην τανίνη.

Πλαγιές Απέσα – Ροδίτης

Ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία μια και έχει κουκούτσια αλλά και ως επιτραπέζια είναι αρκετά νόστιμη και τραγανή, ιδιαίτερα η ερυθρή παραλλαγή της, άλλωστε ένα από τα ονόματά της είναι Κριτσανιστή. Πίσω από τα περισσότερα ονόματά της κρύβεται προφανώς το ερυθρωπό της χρώμα. Η ποικιλία δεν είναι όμως αποκλειστικά ερυθρωπή αφού υπάρχουν πέντε κλώνοι της με χρώματα που ξεκινούν από το πράσινο ανοιχτό μέχρι και το ερυθρωπό. Από τους κλώνους περιζήτητος είναι ο ερυθρωπός που είναι γνωστός σαν Αλεπού.

Ασύρτικο

Ποικιλία του Αιγαίου. Χαρακτηρίζεται από την δυνατότητα να ωριμάζει σε προχωρημένο βαθμό χωρίς να ελαττώνεται η οξύτητα κι’ έτσι τα παραγόμενα κρασιά, αν και υψηλόβαθμα διαθέτουν αρκετά οξέα που τα ισορροπούν. Πρόκειται για μια ποικιλία με δυνατότητα να δώσει ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά. Τα σταφύλια είναι μέτρια ως μεγάλα, κυλινδρικά, και πυκνόρογα. Οι ρόγες είναι μεγάλες σφαιρικές, με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσο και με σάρκα εύχυμη, μαλακιά. Η οινοποίηση της ποικιλίας με σύγχρονες μεθόδους οδηγεί σε κρασιά ανοιχτόχρωμα (σχεδόν λευκά), όπου αρωματικά κυριαρχούν τα άνθη των εσπεριδοειδών. Παράλληλα σημαντική παρουσία έχουν φρούτα όπως αχλάδι και μήλο.